Τι απαγορεύεται να φέρω στο σκάφος μου
March 25, 2008ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ- ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ (Με αλφαβητική σειρά)
March 27, 2008Έχω συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας μου, μπορώ να δώσω εξετάσεις για να πάρω άδεια οδήγησης οχήματος;
Η απάντηση είναι ναι.
Έχω συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας μου, μπορώ να δώσω εξετάσεις για να πάρω άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους;
Ας το δούμε όμως καλλίτερα το θέμα αυτό.
Ήταν πρωί μιας Τετάρτης (δεν πάνε πολλές ημέρες από τότε) όταν τα γραφεία του περιοδικού ΣΚΑΦΟΣ επισκέφθηκε ένας κύριος αγανακτισμένος και ζήτησε να δει κάποιον αρμόδιο, όπως μας είπε.
Βλέποντας στο πρόσωπό του τα έντονα σημάδια της αγανάκτησής του, η πρώτη μου δουλειά ήταν να του προσφέρω έναν καφέ. Πριν ακόμη ετοιμασθεί ο καφές άρχισε να μας διηγείται την εξής ιστορία.
«Μόλις έκλεισα τα εξήντα πέντε χρόνια μου και ταυτόχρονα πήρα και τη σύνταξή μου. Με το γλίσχρο εφάπαξ που μου έδωσε το ταμείο μου αγόρασα μια ψαρόβαρκα. Πάντα ήταν το όνειρό μου, όταν θα γινόμουν συνταξιούχος, να ασχοληθώ με το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Βλέπεις αγαπώ τη θάλασσα αφού άλλωστε είμαι και νησιώτης. Δυστυχώς άλλες προτεραιότητες πρυτάνευαν στην πολυτάραχη ζωή μου, μεγάλωσα και σπούδασα τρία παιδιά, χρήματα δεν περίσσευαν, και έφθασα να γίνω εξήντα πέντε χρονών για να μπορέσω με το εφάπαξ μου να γίνω και εγώ καραβοκύρης. Έλα όμως που για να μπορώ να κυβερνάω τη ψαρόβαρκα πρέπει να έχω και άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους, γιατί η μηχανή της είναι πάνω από 30 άλογα. Τι να κάνω, αποφασίζω να συγκεντρώσω όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και γραμμή κατευθείαν για το λιμεναρχείο. Φαντασθείτε λοιπόν την έκπληξή μου όταν με πληροφόρησαν ότι δεν μπορώ να δώσω εξετάσεις γιατί έχω συμπληρώσει το περιβόητο «εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας μου». Στην αρχή νόμιζα ότι ο λιμενικός μου έκανε πλάκα. Όταν όμως κατάλαβα ότι δεν αστειευόταν, ζήτησα να δω ποιος είναι ο νόμος αυτός που ταπεινώνει τα περήφανα γηρατειά. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που βάζει με ανελέητο τρόπο φραγμό στα όνειρά μου. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που σου λέει, δούλεψε σκλάβε μέχρι τα 65 και βάλε (βλέπεις για τη δουλειά είμαι ικανός) και μετά σε ρίχνω στον Καιάδα. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που μου στερεί τη δυνατότητα, τώρα που έχω την έστω και μικρή οικονομική άνεση (εφάπαξ γαρ), να κάνω πράξη το όνειρό μου, να κάνω πράξη αυτό που με άλλα λόγια το λένε χόμπι. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που σου λέει ότι από δω και μπρος θα γίνεσαι δεκτός μόνο στα ΚΑΠΗ. Ποιος είναι ο νόμος αυτός που την ικανότητα ενός ανθρώπου τη ζυγίζει και την εκτιμά με βάση την ηλικία και όχι με βάση τη ζωντάνια που διαθέτει και μπορεί να αποδειχτεί με ιατρικές εξετάσεις (σωστό).
Πράγματι μου έδειξαν ένα άρθρο ενός Κανονισμού Λιμένα, όπως μου είπαν, που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εξετάσεις για απόκτηση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους σε όποιον έχει περάσει το περιβόητο «εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας». Αντιλαμβάνεσαι φίλε μου τι ένοιωσα. Πήρα των ομματιών μου και έφυγα απογοητευμένος και ταπεινωμένος, ενώ άρχισε να μπαίνει στο μυαλό μου η ιδέα ότι είμαι ανίκανος πλέον και μάλλον η δραστηριότητά μου στο μέλλον θα πρέπει να εξαντλείται στα ΚΑΠΗ.
Την επόμενη μέρα με ξεκάθαρο μυαλό λέω μέσα μου. Δεν ρωτάω, έτσι από περιέργεια, την Υπηρεσία Συγκοινωνιών του νομού μου να δω αν τα ίδια ισχύουν και για τις άδειες οδήγησης αυτοκινήτων. Οποία όμως η έκπληξή μου όταν με πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας και τούτο γιατί η νομοθεσία μας, όπως μου είπαν, έχει εναρμονισθεί με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια οδήγησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αρκεί μόνο να είναι υγιής και να προσκομίσει τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις. Μου είπαν επίσης ότι η οδηγία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυξημένης τυπικής ισχύος, θυμάμαι ακριβώς τα λόγια του υπάλληλου που έτσι μου τα είπε, και ότι υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας.
Αμέσως πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη «Ρε μπας και οι κουτόφραγκοι είναι πιο έξυπνοι από μας. Αλλά πάλι τότε γιατί έχει επικρατήσει να τους λέμε έτσι».
Άκουσε αγαπητέ φίλε. Κάθε μέρα που περνάει τόσο και πολύ καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι μόνο οι Ευρωπαίοι θα μας βάλουν μυαλό.
Δεν ξέρω αν εσείς σαν περιοδικό του χώρου θα κάνετε κάτι. Πάντως εγώ σας έδωσα μια αφορμή να το ψάξετε το θέμα».
Του υποσχέθηκα ότι θα όλοι μας θα βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή.
Και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας αυτή !!!
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης οχημάτων όσο και η αντίστοιχη για τις άδειες χειριστών ταχύπλοων σκαφών.
Και πρώτα για τις άδειες οχημάτων.
Το βασικό νομοθέτημα που ρυθμίζει το θέμα αυτό είναι το προεδρικό διάταγμα με αριθμό 19 του έτους 1995, που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Τεύχος Α΄ με αριθμό 15.
Το διάταγμα αυτό έχει τίτλο «Προσαρμογή της νομοθεσίας προς την Οδηγία 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουλίου 1991 για την άδεια οδήγησης».
Το θέμα του ορίου ηλικίας καθορίζεται στο άρθρο 7 και βέβαια εκεί δεν υπάρχει όριο προς τα πάνω. Αντίθετα όριο υπάρχει προς τα κάτω και, ανάλογα με την κατηγορία της άδειας οδήγησης, ορίζεται το 18ο ή το 21ο έτος της ηλικίας.
Είχε λοιπόν δίκιο ο φίλος μας.
Ας δούμε τώρα τι προβλέπει η θαλασσινή νομοθεσία.
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμό 20 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Για την απόκτηση της άδειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, η οποία γίνεται δεκτή εφόσον:
α) έχει συμπληρώσει το 18ο και δεν έχει υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας του. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησής του
β) είναι υγιής
γ) γνωρίζει κολύμβηση
δ) είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής της πλησιέστερης Λιμενικής Αρχής στην οποία υποβάλλεται η αίτηση».
Είναι προφανές ότι προσυπογράφουμε τις ενστάσεις του φίλου-αναγνώστη του περιοδικού μας. Ο λόγος τώρα ανήκει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Από προηγούμενη εμπειρία μου (λόγω πρότερης ιδιότητας) είμαι βέβαιος ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνει το Υπουργείο Ε.Ν. θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με τον ανάλογο σωστό και επιβεβλημένο από τις περιστάσεις τρόπο. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν. Αναμένουμε τις εισηγήσεις των αρμόδιων προς τον Υπουργό Ε.Ν. ευελπιστώντας ότι ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης θα δώσει άμεσα τη δέουσα λύση.
Η παραπάνω «ιστορία» είναι αληθινή. Τα στοιχεία του αναγνώστη μας στη διάθεση κάθε αρμόδιου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
(25-ΙΟΥΝ-2007)
Τελικά το θέμα διευθετήθηκε και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα του αναμενομένου με την έκδοση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (Γ.Κ.Λ.) αριθ. 44 (ΦΕΚ 1687 τ. Β΄/17-11-2006) ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 3 του Γ.Κ.Λ. αριθ. 20. Παρακάτω παρατίθενται όπως σήμερα, μετά την τροποποίησή τους, ισχύουν οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 3.
Άρθρο 3
Άδειες χειριστών ταχύπλοων σκαφών.
1. Ο χειρισμός ταχύπλοων (ταχυκίνητων) σκαφών επιτρέπεται σε άτομα που έχουν άδεια χειριστή από τη Λιμενική Αρχή.
2. Για την απόκτηση της άδειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, η οποία γίνεται δεκτή εφόσον:
α) έχει συμπληρώσει το 18ο της ηλικίας του. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησής του
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω περίπτωση α) τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε από το Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 44 (ΦΕΚ 1687 τ. Β΄/17-11-2006).
β) είναι υγιής
γ) γνωρίζει κολύμβηση
δ) είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής της πλησιέστερης Λιμενικής Αρχής στην οποία υποβάλλεται η αίτηση.
3. Για την απόδειξη των υπό στοιχεία γ και δ προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου αρκεί η υπογραφή, από τον ενδιαφερόμενο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86 (ΦΕΚ 75 Α΄), θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής σε περίπτωση που η δήλωση δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον αιτούντα. Στη δήλωση αυτή ο ενδιαφερόμενος δηλώνει επίσης ότι δεν έχει υποβάλλει σε άλλη Λιμενική Αρχή δικαιολογητικά για έκδοση άδειας. Η ηλικία αποδεικνύεται από φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή άλλου επίσημου αποδεικτικού (π.χ. Διαβατήριο).Η υγεία και καταλληλότητα πιστοποιούνται (βεβαιώνονται) από ιατρό παθολόγο ή ιατρό ειδικότητας γενικής ιατρικής καθώς και από οφθαλμίατρο σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την ιατρική εξέταση των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων. Κάτοχοι άδειας ικανότητας οδηγού αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών ή μοτοποδηλάτων δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό (βεβαίωση) αλλά μπορούν να προσκομίσουν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειάς τους. «Εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας του, είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά (βεβαιώσεις)». Η Λιμενική Αρχή μπορεί, εφόσον υπάρχουν ειδικοί λόγοι, να ζητήσει οποτεδήποτε την υποβολή ιατρικής βεβαίωσης οφθαλμίατρου, παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου, νευροψυχίατρου ή ορθοπεδικού των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω εντός εισαγωγικών «» πρόταση προστέθηκε με το Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 44 (ΦΕΚ 1687 τ. Β΄/17-11-2006)